Tuesday, February 2, 2010

JANGAN membazir

Bismillahirrahmanirrahim.


Kebelakangan ni macam banyak kertas yang saya kira sangat sesuai untuk dikitarsemula tapi terfikir, kitarsemula atau kitarguna?

Saya rasa DAH LAMA sangat tak buat hand-made recycle paper.

Cari-cari, saya jumpa video ni:





Apa yang saya boleh katakan, tak elok membazir-bazir sampah yang masih ada peluang untuk kitarguna ni sebenarnya. Walaupun saya tahu, mesti semua orang rasa macam senang hati je campak semua sampah dalam tong sampah, lepas tu semua akan ber'hijrah' ke tapak pelupusan sampah (entah berapa tahun nak lupus, nama je tapak pelupusan)

Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk Yang sangat kufur kepada Tuhannya."

[Surah al-Israa : 27]

Hayya natakallam 
hayya nata'allam
hayya nataqaddam
bilughatina~
Geng BAHASA ARAB! 

-tiba-tiba bersemangat bahasa arab!-


Ok, ilalliqa'!


[ASLIMtaslam]


2 comments:

  1. salam.

    saya pun dah nak mula bab2 mnjaga alam skitar. insyaAllah nak buat 'tri' (untuk asing2 brang ikut jenis sblum dibuang-bhasa prancis)

    semoga alam ni bakal indah ~

    ReplyDelete
  2. salam

    samaa2 jaga alam

    terfikir gak nak praktis seusatu sesuatu yg menyelamatkan BUMI ni memang payah ek? Sampai dah buat perbincangan Copenhagen semua tuh...

    kecewa~

    tapi kalau kita dah buat apa yg kita boleh buat... ajak org lain buat sama..
    kira kira dah berusaha yg terbaik kkan?

    Moga Allah terus permudahkan kita~ biarpun dalam kesussahan

    ReplyDelete